Täyteläinen lihapullapata

Täyteläinen lihapullapata

Teen usein Sunnuntaina pataruokia, useimmin pääruokaaineena on nauta, porsas tai kana, kuutioina tai suikaleina. Kerran kysyin että mitä haluatte pataan tällä kertaa? Huutoäänestyksen tuloksen oli lihapullia, no niinpä syntyi sitten tämä lihapullapata ohje 😊

Kastike on hyvin samakaltainen kun mitä usein käytän naudan palapaistin kanssa. Lihapullat ovat kiinteitä täyslihapullia jotka kestävät hyvin haudutusta, joten jauhelihan tulee olla mielellään hyvälaatuista. Voit toki käyttää myös hyvälaatuisia kiinteitä valmiita lihapullia joita löytyy esim. pakasteena

Ainekset

Lihapullat

 • 400g vähärasvaista jauhelihaa
 • ½ tl mustapippuria
 • ¼ tl maustepippuria
 • ½ tl suolaa
 • ½ tl sokeria
 • oliiviöljyä paistamiseen

Pata

 • 200g tuoreita herkkusieniä
 • 2 sipulia
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 75g tomaattipyreetä
 • 2 rkl Välimeren yrttisekoitusta
 • 1 tl suolaa
 • ½ tl mustapippuria
 • 1 rkl fondia (liha, kasvis tai kana)
 • ½ tl makeaa savupaprikajauhetta
 • 2 dl vettä
 • 2 ½ dl ruokakermaa
 • 1 rkl worcesterkastiketta
 • oliiviöljyä paistamiseen

Ohje

Pilkkoa sipuli ja valkosipuli.

Sekoita jauheliha, ½ tl mustapippuria, ¼ tl maustepippuria, ½ tl suolaa ja ½ tl sokeria keskenään kunnolla kulhossa. Pyöritä öljyisillä käsillä noin 18 lihapullaa. Laita paistinpannuun sen verran oliiviöljyä että pinta peittyy, kun öljy on kuumaa paista lihapullia keskilämmöllä kunnes ne ovat kiinteitä ja niissä on vähän paistopintaa. Siirrä lihapullat uunikestävään kannelliseen pataan, älä kaada rasvaa pois.

Laita pannuun jossa rasva pilkottu sipuli ja valkosipuli, paista kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää tomaattipyree, ½ tl mustapippuria, makea savupaprikajauhe ja Välimeren yrttisekoitus, paista hetki. Lisää vesi, 1 tl suolaa, fondi ja worcesterkastike ja lopulta kerma. Sekoita ja anna lämmetä hetki.

Kaada kastike padassa olevien lihapullien päälle ja sekoita. Laitaa kansi päälle ja pata 150 asteisen uuniin kypsymään tunniksi.

Kun pata on ollut uunissa lähes tunnin niin pilko herkkusienet. Laita paistinpannuun sen verran oliiviöljyä että pohja peittyy, kun öljy on kuumaa lisää pilkot herkkusienet. Paista kunnes sienet alkavat saamaa vähän väriä. Ota pata uunista ja lisää herkkusienet pataan, sekoita. Laita pata takaisin uunin vielä 20 minuutiksi. Lisää kermaa tai vettä jos pata on liian paksua.

Tarjoile riisin, pasta tai perunoiden kanssa.

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.