Yrttinen naudan suikalepata

Osallistun tällä ohjeella Urtekram maustehaasteeseen. Kun maustepaketti saapui, huomasin ilokseni että joukossa oli yksi suosikkimausteistani, Rakuuna. Lisäksi mukana oli provencen yritit maustesekoitusta, joten heti tuli ajatus että teen jonkun pataruuan jossa on punaviiniä. Mielestäni Rakuuna sopii erinomaisesti punaviinipohjaisin ruokiin, samoin kun provancen yritit. Lopputuloksena on hyvin syksyyn sopiva mehevä ja lohdullinen lihapata, nauttikaa 🙂

Yrttinen naudan suikalepata

Ainekset

 • 500g Naudan paistisuikaleita
 • 150g Pekonia (porsas tai kalkkuna)
 • 1 Iso sipuli (tai 2 pientä)
 • 6 Valkosipulin kynttä
 • 2 Porkkanaa (n. 150g)
 • 150g Viipaloituja herkkusieniä
 • 4 dl Punaviiniä
 • 2 dl Vettä
 • 50g Tomaattipyreettä
 • ½ tl Urtekram Mustapippuria
 • ½ tl Urtekram Maustepipuria
 • 3 tl Urtekram Rakunaa
 • 4 tl Urtekram Provencen Yritit maustesekoitusta
 • 1 tl Urtekram Makea paprika
 • 3 tl Suolaa
 • 1 rkl Balsamico etikkaa
 • 1 rkl Sitruunamehua
 • ruokaöljyä paistamiseen

Ohje

Paloittele sipuli, pilko valkosipuli ja kuutio porkkana noin 1 ½ cm paloihin. Leikkaa pekoni noin 1 ½ cm viipaleisin

Lisää paistinpannun sen verran ruokaöljyä ett pohja lähes täytyy, kun öljy on kuumaa lisää paloiteltu sipuli ja pilkotut valkosipulin kynnet ja paista kunnes sipuli on vähän läpikuultavaa, lisää viipaloitu pekoni ja herkkusienet, jatka paistamista kunnes pekoni on saanut väriä, siirrä seos uunipannuun tai pataan. Paista naudan suikaleet kuumassa öljyssä n. 5 erässä niin että pinta saa väriä, ja siirrä myös ne uunipannun tai pataan

Lisää tyhjään (ei välillä pestyyn) paistinpannuun tomaattipyree ja mustapippuri, maustepippuri, rakuuna, makea paprikajauhe, provencen yritit ja suola, kääntele hetken (pyreestä lähtee näin kitkeryys ja mausteista irtoa paremmin makua), lisää punaviini, balsamico ja sitruuna. Kaada seos samaa uunipannuun tai uunipannuun muiden ainesten kanssa, lisää paloitellut porkkanat ja vettä, sekoita.

Anna hautua 200 asteisessa uunissa 1 ½ -2 tuntia, lisää vettä/viiniä tarpeen mukaan ja tarkista aina välillä maku.

Tarjoile riisin tai perunoiden kanssa.

Tämä ohje tuli toiseksi Urtekram paras maustaja blogihaasteessa.
urtekram_maustehaaste

 

 

 

 

 

Osa mausteista on saatu kilpailua varten Urtekramilta

7 thoughts on “Yrttinen naudan suikalepata

 1. Kiitos todella maittavan näköisestä ja herkullisesta pataruuasta joka menee nyt viikonlpulla testiin! ♡ Syksy ja pitkä ja pimeä talvi on minusta juuri sellaisten pitkään haudutettujen pata/laatikkoruokien aikaa. Sinulla on niin hyviä kaikki ohjeet eikä niihin tarvitse aineita metsästää ympäri Suomea vaan ne usein löytyy ihan lähikaupoistakin kuten tämän pataruuan aineet. 🙂 Mites tuo punaviini tuossa pataruuassa ostanko ihan ruokakaupasta vai alkosta alkoholitonta punaviiniä vai käykö punaviini jossa on hieman prosentteja? 😉 Alkoholihan palaa hautuessaan…

  • Dick Lindertz

   Kiitos Helka, pataruuat ovat parasta syksyistä nautintoruokaa. Se onkin minulla ollut koko ajan tässä blogissa johtotähtenä että käytän aineksia joita löytyy useimista kaupoista ja marketeista. Käytän viininä ihan perusedullista alkohollista punaviiniä, alkoholi ei haihdu ihan niin nopeasti kuin yleenäs luulaan, vielä parinkin tunnin haudutuksen jälkeen sitä on jäljellä noin 10% alkuperäisestä määrästä (eli ei toki kovinkaa paljon). Mutta esimerkiksi punaviinikastikeissa on tyypillisesti 85-65% alkoholista jäljellä jos niitä vain kiehauttaa. Alkoholin uskotaan myös mureuttavan lihaa.

   • Kiitos vastauksesta Dick Lindertz! ♡ Hieno juttu että otat huomioon mm. tarvikkeet kun kokkailet että mistä niitä saa. 🙂 Mä laitoin nyt punkkua jossa on 11% alkoholia ja aivan ihana tuoksu leijailee kyökissä kun pata uunissa muhii! Tuon mä tiesinkin että viini mureuttaa lihaa kun me duunissa mureutettiin punaviinissä asiakkaille esim. pääsiäiseksi karitsan paisteja. Kiitos taas mahvasta tietopaketista ja todella hyvistä resepteistä! ♡ Käyn sitten kertomassa myöhemmin millaista Yrttistä naudan suikalepataa sain aikaseksi. 🙂

 2. Helka

  Moi Dick!

  Empäs ole muistanut käydä kiittelemässä kuinka kielen viemää tää sun lihapatasi ohje on! 🙂 Olen vinkannut tätä moniin eri ryhmiin ja kaikki on tätä kehunut todella maukkaaksi. 🙂 On muuten niin hyvää etten sanotuksi saa! 😛 Nyt tein jo esivalmistelut huomiseksi kun paahtopaisti oli tarjouksessa. Tein puolet siitä pihveiksi ja toisen puolen hauduttelen lihapadaksi tällä samalla reseptillä. Kiitos vielä kerran hyvästä ohjeestasi! ♡

  • Dick Lindertz

   Suurkiitos Helka, on myös oma suosikkini. Ja teen tästä useata variaatiota, mutta aina niissä on punaviiniä ja rakuuna 😀

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.