Perunasämpylät

Perunasämpylät

Erinomainen tapa käyttää yli jäänyttä perunamuusia on käyttää se leivän valmistukseen. Tosin perunasämpylät on niin hyviä että niitä varten tulee kyllä tehtyä perunamuusia ihan erikseenkin.

Ainekset

 • 2 dl maitoa
 • 1 pussi kuivahiivaa (n.11g)
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl sokeria
 • 3 dl valmista perunamuusia
 • reilut 4 dl vehnäjauhoja
 • 2 rkl rypsiöljyä (+ vähän pinnalle)
 • vettä sivelyyn

Ohje

Laita ensin kulhoon reilusti kädenlämpöinen maito, lisää siihen kuivahiiva ja sokeri ja anna seistä 5-10 minuuttia (kunnes hiiva selkeästi käy). Lisää perunamuusi, sekoita kunnes on tasaista (niin että perunamuusista ei jää kokkareita) lisää suola, huonelämpöinen rypsiöljy ja vehnäjauhot, sekoita kunnolla. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa (lisää vehnäjauhoja jos on liian löysää). Anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Tee taikinasta tanko jonka leikkaat 8-12 osaan, pyöritä paloista sämpylät. Laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipelille lämpimään paikaan kohomaan 15-30 minuutiksi.  Sivelle rypsiöljyllä ja paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on tumma. Ota uunista ja sivelle vedellä ja anna jäähtyä liinan alla.

8 thoughts on “Perunasämpylät

   • Taina Herrala

    Shalom. Olen gluteeni yliherkkä.
    Miten voisin saada tämän onnistumaan kun en voi käyttää vehnäjauhoja?
    Kiitos vastauksestasi. Taina.

   • Dick Lindertz

    Voit korvata vehnäjauhon esimerkiksi Urtekram gluteenitomilla yleisleivonta mix jauhoilla tai Semper hienolla jauhoseoksella (Finn Mix). Taikinasta tulee näillä muistaakseni aika löysää ja sitä ei juurikkan vaivata, sekoitetaan vaan, sämpylät kannattaa muotoilla käyttäen lusikoita. Sämpylöistä ei tule kovin ilmavia niinkuin vehnäjauhoilla mutta ovat hyviä silti (ellei käy onni kohotuksen kanssa)

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.