Ruokamatkailijan Ahvenanmaa – 100 vuotta itsehallintoa

Kaupallinen yhteistyö – Visit Åland, Viking Line ja Silja Line Suomi

Minulla oli ilo osallistua Ahvenanmaa 100 vuotta itsehallintoa lehdistömatkalle kesäkuun puolessa välissä 2022. Matkaan lähdimme aamulla Turusta Viking Gloryllä ja vietimme upean päivän Maarianhaminassa, jonka pääteeksi tulimme yöllä Silja Serenadella takaisin Helsinkiin.

Ruokamatkailijalle Ahvenanmaa on todellinen aarreaitta. Ahvenanmaalaiset suhtautuvat ruokaan intohimolla ja siitä puhutaan paljon, ja kuulostaa siltä että joka suvussa on yksi tai useampi taitava ruuanlaittaja jolla oma salainen resepti.

Yksi selitys tähän on se että Ahvenanmaa ja merenkulku liittyvät tiivisti toisiinsa ja laivoilla ruualla on todella iso merkitys, lisäksi merenkulku on tuonut saarelle raaka-aineita ja vaikutuksia monesta ruokakulttuurista.

Ahvenanmaa 100 vuotta itsehallintoa juhlallisuuksista voit lukea lisää: https://campaign.visitaland.com/fi/aland100/

Ahvenanmaan tapahtumat

Ahvenanmaalla on aina paljon tapahtumia ja nyt juhlavuoden kunniaksi niitä on erityisen paljon, tapahtumat löytyvät näppärästi tästä kalenterista https://www2.visitaland.com/fi/tapahtumat

Viking Glory

Menomatkalla pääsimme tutustumaan uuteen upeaan Viking Glory:n.

Viking Glory

Laiva teki minun suuren vaikutuksen kokonaisuutena mutta myös ruuan suhteen. Laivassa on yhä ”uuden tuoksu” ja sisällä on valoisaa isojen ikkunoiden johdosta. Tarkoitukseni onkin testata vielä tänä kesänä laivaa Tukholman risteilyn muodossa.

Nautimme aamiaisen ja lounaan upeassa Kobba ravintolassa.

Aamiaisella: Eggs Floretine
Lounaalla: karitsa tartat – viherpippuri, fetajuusto
Lounaalla: siika, varhaisperuna, tartarkastike

Merenkulkumuseo

Aloitimme päivän käymällä Merenkulkumuseossa jonka suurin nähtävyys on laivanvarustaja Gustaf Eriksonin rahtipurjealus Pommern, tarkemmin laivasta viime vuoden posatuksesta joka löytyy täältä: https://mukanamaku.com/2021/07/04/paiva-maarianhaminassa-silja-serenade-risteily/

Pommern

Tänä kesänä uutuutena merenkulkumuseossa on monsterinäyttely joka varmasti saa lapset ja lapsenmieliset hymyilemään:

Vuosisadan ahvenanmaalainen ruokalaji – Ahvenanmaan pannukakku

Juhlavuoden kunniaksi haluttiin löytää vuosisadan ahvenanmaalaisen ruokalaji joten siitä järjestettiin kilpailu. Ehdotuksista 9 pääsi finaaliin ja voittajaksi selvisi Ahvenanmaan klassisen pannukakun. Toiseksi tuli merilintu (lintupaisti, lintukeitto, kropo) ja kolmanneksi selvisi Rökkan nakkisämpylä.

Lupauksena oli että voittanutta ruokalajia tarjotaan juhlakansalle 9 kesäkuutta ja näin myös tapahtui (onneksi voittajaksi ei selvinnyt Merilintu jonka tarjoaminen runsaslukuiselle juhlakansalle olisi ollut haastavaa 🙂 ).

Ahvenanmaa 100 projektin tiedotustilaisuudessa meille tarjottiin voittajareseptin mukaan tehtyä Ahvenanmaan pannukakkua:

Ahvenanmaan pannukakusta valmistetaan kahta versiota mannapuuro pohjainen ja riisipuuro pohjainen. Itse valmistan mannapuuro pohjaista versiota josta ohje löytyy täältä: https://mukanamaku.com/2020/10/25/ahvenanmaan-pannukakku/

Lisää kilpailusta esitteessä josta digitaalinen kopio tässä: https://issuu.com/visitaland/docs/low_arhundradets_alandska_matratt_fin

Drinksuille

Ennen siirtymistä illallisella katsastimme vielä pari drinkkibaaria, Indigo ja Compagniet

Arken Garden

Illallisen nautimme Hotelli Arkipelagin kesäravintolassa Arken Gardenissa.

Alkuruuaksi Ahvenanmaan parsaa
Pääruuaksi naudan ulkofilettä

Gröna Udden Sauna

Ennen laivaan siirtymistä saimme vielä mahdollisuuden saunoa upeassa Gröna Udden saunassa joka sijaitsee upealla Gröna Udden leirintä- ja mökkialueella.

Silja Serenade

Takaisin tulimme yhdellä suosikkilaivoistani Silja Serenadella. Pitkän päivän pääteeksi uni maistui mukavissa hyteissä ja aamulla nautimme erikoisaamiaisen ravintola Tavolatassa. Suosittelen erikoisaamiaista lämmöllä, valikoimissa on todellinen runsauden sarvi eri ruokalajeja ja tunnelma on kiireetön.

Kiitos hienosta matkasta:

Visit Åland: https://visitaland.com/fi/

Viking Line: https://www.vikingline.fi/

Silja Line: https://fi.tallink.com/


Seuraa Mukana Maku ruokablogia:

FacebookInstagramTwitterPinterest – TikTok


Kommentoi:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tervetuloa Mukana Maku blogiin, täältä löytyy paljon reseptiikkaa, mutta myös kirjoituksia matkailusta, juomista ja ravintoloista.

Resepteissäni tuon kotimaiseen keittiöön vaikutteita eri maiden keittiöistä mutta valmistan myös tuttuja ruokia sekä perinteisesti että välillä hiukan eri tavalla.