Palapunkku, Nautaa punaviinissä ja Burgundinpata

Naudanlihan/häränlihan ja punaviinin liitto on herkullinen ja kuuluu vakiosuosikkeihini. Valmistustapoja, versioita ja koulukuntia on useita. Yksi kiistelyn kohde on punaviinin laatu. Itse käytän ruuanlaittoviininä viiniä, jossa on selkeä vahva maku ja aromi, kallista vuosikertaviiniä ei kuitenkaan kannata käyttää.

Yksi harhaluulo, mikä usein liittyy alkoholin käyttöön ruuanlaitossa on, että alkoholi haihtuu heti kun neste kiehuu. Totuus on kuitenkin se, että alkoholi haihtuu keittäessä paljon hitaammin, kuin mitä yleensä uskotaan. Se on valmistuksen kannalta hyvä asia, sillä viini myös mureuttaa lihaa. Tällä kertaa blogitekstini sisältää kolme ruokaohjetta samankaltaisista raaka-aineista. Vaikeusaste vaihtelee: helppo, keskihelppo ja aika vaikea. Kruunun jalokivenä ”maailman paras lihapata” Boeuf Bourguignon.

Ohjeet

Palapunkku

Ideana on laittaa kaikki paloiksi, kaataa punaviiniä päälle ja sitten uuniin 3 tunniksi 🙂

 • 500g naudan palapaistia
 • 3 isoa sipulia paloina
 • 1 iso porkkana paloina
 • 4-5 perunaa paloina
 • 6 kokonaista valkosipulinkynttän.
 • puoli pulloa punaviiniä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • yrttejä (salvia, meirami, basilika, timjami ja laventeli)
 • 1 tl sokeria
 • 1 rkl punaviinietikkaa
 • 1 rkl härän fondia
 • 50g tomaattipyreetä
 • 1 tl sitruunamehua

Paista kevyeesti lihapaljoa, lado päälle juurekset ja kaada päälle sen verran punaviiniä että peittyy, lisää suola, sokeri,mausteet, fondi, sitruuna ja tomaattipyre ja laita 200 asteiseen uunin 3 tunniksi, tarkista maku aina välillä ja lisää mausteita/viiniä tarpeen mukaan.

Nautaa punaviinissä

 • 500g naudan paistisuikaleita
 • 1 paloiteltu sipuli
 • 5 varhaissipulia
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 2 dl vettä
 • 3 dl täyteläistä punaviiniä
 • 75g tomaattipyreetä
 • 1 rkl härän fondia
 • 1 rkl balsamietikkaa
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 2 tl savustettua paprikajuhetta
 • 3 tl rakuunaa
 • 3 tl suolaa
 • oliiviöljyä paistamiseen
 • mustapippuria
 • Provencal maustesekoitusta

Paista ensin paloiteltu sipuli ja pilkotut valkosipulin kynnet pannulla niin että sipuli on läpikuultavaa, laita seos uunipannuun. Paista naudan suikaleet kuumassa öljyssä n. 5 erässä niin että pinta saa väriä. Lisää sipulit takasin seokseen ja lisää tomaattipyree ja mausteet (mustapippuri, rakuuna, paprikajauhe, provencal seos ja suola), kääntele hetken (pyreestä lähtee näin kitkeryys), lisää vesi, fondi ja sitten punaviini, lisää balsamietikka ja sitruuna. Siirrä seos uinninkestävään kannelliseen pataan tai pannuun ja lisää karkeasti paloitetut varhaissipulit. Anna hautua 200 asteisessa uunissa 2-3 tuntia, lisää vettä/viiniä tarpeen mukaan ja tarkista aina välillä maku.

Tarjoile Pariisin-perunoiden ja vihreiden salkopapujen kanssa.

Classic Boeuf Bourguignon

(Perustuu löyhästi Julia Childin ohjeeseen)

 • Noin 1 kg naudan paistia kuutioituna 5cm paloihin
 • 150g savupekonia suikaleina
 • 1 iso sipuli karkeasti silputtuna
 • 1 porkkana viipaleina
 • 2 murskattu valkosipulikynttä
 • 5 dl punaviiniä
 • 30g tomaattipyreetä
 • 3 dl lihalientä
 • 1 ½ tlk suolaa
 • ½ tlk mustapippuria
 • 1 laakerinlehti
 • 1 tlk timjamia
 • 1 rkl vehnäjauhoja
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 200g voissa paistettuja tuoreita herkkusieniä

Paista suikaloitu pekoni pannussa niin että rasva irtoaa, siirrä pekoni pataan, lisää oliiviöljyä. Lämmitä öljy niin että vähän savuaa, lisää naudan kuutiot pari kolme keralla kuumaan öljyyn ja paista niin että pinta on ruskea (kuivaa palat ensin talouspaperilla niin ruskistuvat paremmin), laita kypsät lihat pataan. Paista sipuli, valkosipuli ja porkkanat lopuksi samassa öljyssä niin että saavat vähän väriä, lisää lihat ja pekoni pannuun, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää vehnäjauhoa, paista hetki. Lisää punaviini, lihaliemi ja tomaattipyree, kun on kiehuvaa siirrä pataan, lisää laakerinlehti ja tarkista maku, nestettä pitää olla sen verran että lihat peittyvät.

Laita 150 asteiseen uuniin ja anna hautua hiljalleen 2-4 tuntia, pata on kypsää kun liha hajoaa haarukalla. Paista tuoreet paloitellut herkkusienet voissa ja lisää ne pataan ennen tarjoilua.

6 thoughts on “Palapunkku, Nautaa punaviinissä ja Burgundinpata

 1. Pörde

  Ihania ohjeita kaikki 🙂 Syksyllä maistuvatkin pitkään haudutettavat padat oikein hyvältä! 🙂 Näitä ohjeita täytyy ihan ehdottomasti kokeilla heti kun ehdin! 🙂 Kiitos taas jälleen kerran hyvistä ohjeista! 🙂 Kysyisin vielä viineistä joita käytät pataruuissa eli onko sulla joku tietyn merkkinen täyteläinen viini jota käytät? 🙂

 2. Mukana Maku / Dick Lindertz

  Käytän ruuanlaitoon usein viiniä pikkupulloissa ja alkon valikoimista suosikin ruuanlaitossa on ”Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon” ja normaalipulloista ”Trivento Bonarda”. (Ohjessa olevassa kuvassa on Tallinasta ostettu Burgundy)

 3. Pörde

  Kiitos tiedosta! 🙂 Mullakin on Tallinnasta ostettua punaviinejä ja sen takia kyselin että tiedän käykö ne vai täytyykö käydä alkossa. 🙂

 4. Pörde

  Kiitos ihanista ohjeista! ♥ Tein nautaa pinaviinissä hiukan mukaellen ja siitä tuli taivaallisen hyvää!! ♥ Mun lempparipata ruoka jota teen taas kun ystäväni tulee mun luokse! ♥

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.