Seesaminmakuiset sämpyläneliöt

Itse leivottu leipä on yksin asuvalle haaste, sillä se ei yleensä ole enää hyvää seuraavana päivänä. Kotipakastaminen muuttaa leivän koostumusta (mutta pakastan silti). Nämä sämpyläneliöt ovat kuitenkin hyviä vielä seuraavanakin päivän, sillä niitten sisältämä paahdetun seesamöljyn maku syvenee säilyttäessä. Sämpyläneliöiden valmistaminen lasagnevuoassa on helppoa ja vuoka antaa niihin kauniin paahtopinnan.

Paahdettu seesamöljy on mausteöljy ja vahvan makuista, joten ole varovainen sen kanssa (paahtamaton seesamöljy on hyvin mietoa), se on monelle tuttu aasialaisista ruuista ja etenkin sushista.

 • 3 dl maitoa
 • 1 pussi kuivahiivaa (11g)
 • 1 tl mineraalisuolaa
 • 1 tl sokeria
 • n.250g vehnäjauhoja
 • 150g täysjyvä vehnäjauhoja
 • 1 rkl juoksevaa margariinia tai voita
 • 1 ½ tl paahdettu seesamöljyä
 • Seesaminsiemeniä
 • Paahdettuja pellavansiemeniä
 • Kananmunan valkuainen
 • Rypsiöljyä

Laita ensin kulhoon kädenlämpöinen maitoa ja sokeri, lisää siihen hiivaa ja anna muhia 10min. Lisää suola, juokseva rasva, seesamöljy ja jauhot, sekoita kokoon. Vaivaa kunnolla kunnes juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista (saa olla aika löysää), lisää vehnäjauhoja jos tarpeen, laita kohoamaan lämpimään paikkaa vähintään tunniksi. Vielä parempaa tulee jos sinulla on leipäkone laita ainekset leipäkoneeseen ja aja taikinaohje (koneessa taikina voi olla löysempää).

Kaada löysähkö taikina voideltuun 2L ”lasagne vuokaan”. Leikkaa terävällä veitsellä neliöt (ei haittaa vaikka menee umpeen, jää kuitenkin kuvio), anna kohota vielä n.30min vuoassa, sivelle munanvalkuaisella ja laita pinnalle seesaminsiemeniä ja paahdettuja pellavansiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20min kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea. Sivelle pinnalle hiukan rypsiöljyä ja anna jäähtyä.Näiden sämpylöiden maku pääsee edukseen etenkin lohi tai katkarapu täytteellä.

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.