Riisinkeitin

Usein kun järjestän keittiötapahtumia niin osallistujat saavat eteensä Riisinkeittimen. Laite herättää aina kummastusta ja kysymyksiä. Vaikka kyseessä onkin maailman eniten käytetty sähköinen keittiölaite, niin Suomessa sen käyttö on aika vähäistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monet kummastelevat myös sitä että miksi kotona valmistettu riisi ei maistu tai näytä samalta kuin kiinalaisessa ravintolassa. Syy tähän on riisinkeitin joka kuuluu kiinalaisen ja monen muun itämaisen keittiön (ja ravintolan) vakiokalusteisiin.

Keittimiä on markkinoilla monenlaisia mutta niitten toiminta on hyvin samankaltainen. Hintahaarukka on n.30€ -60€,ja  oman kokemukseni mukaan parhaita keittimiä ovat ne joissa on läpinäkyvä lasinen kansi, tilavuus on 1litra ja pinta on kovaa pesua kestävää materiaalia. Keittimet ovat hyvin kestäviä mutta koska ollaan tekemisissä tärkkelyksen ja höyryn kanssa niin käytön jäljet näkyvät aika pian.

Itse keitinastia on yleensä tarttumatonta materiaalia joten se kanssa ei saa käyttää metallisia välineitä. Keittimen mukana tulee annostuskulho joka kannattaa säilyttää hyvin ja muovinen riisilusikka.

Käytettävä riisi

Riisinkeittimellä voi tehdä monenlaista riisiä mutta parhaimmillaan se on silloin kuin riisin kypsymisaika on 15-20min. Meillä Suomessa marketissa myytävä Jasmin ja Basmati riisi on useimmiten kattilakypsentämiseen tarkoitettua pehmeätä ”pikariisiä” joka kypsyy 10 minuutissa, sitäkin voi käyttää mutta koneen automaatikka keittää siitä jonkun verran ylikypsää, (voit estää tämän sammuttamalla keittimen kun vesi on lähes kokonaan haihtunut/on kiehunut 10min). Parasta riisiä tulee kun ostaa itämaisesta kaupasta kovaa, eli hyvin kuivattua riisiä (joka on usein myös edullisempaa).

Käyttö

 • Poista riisistä ylimääräinen pintatärkkelys huuhtelemalla riisi ensin kylmällä vedellä (pätee aina kun keität riisiä), huuhteluveden pitäisi olla aika kirkasta kun olet huuhdellut tarpeeksi.
 • Voitele silloin tällöin keittoastia kevyesti öljyllä (vaikka talouspaperilla)
 • Mittaa mukana tulevalla kuppi mitalla riisiannosten määrä keittoastiaan (1 cup=n. 2dl = 1 iso annos)
 • Täytä astia kylmällä vedellä siihen viivaan asti joka vastaa annoskuppien määrää (keitinastiassa on sisäreunassa merkinnät)
 • Lisää suolaa ¼ tl per annoskuppi
 • Paina ” Start” tai vastaava nappia ja keitin keittää riisin automaattisesti (20-30min) ja mene sen jälkeen tilaan jossa pitää riisin lämpimänä (voi hyvin antaa olla 2 tuntia ja jopa pitempään)
 • Keittimessä on yleensä aina virta päällä ja se on vähintään haudutustilassa kun virtajohto on seinässä.
 • Hajota riisimassaa vähän riisilusikalla kun keitin on valmistanut riisin
 • Riisin voit tarjoilla myös suoraan keittimestä.

2 thoughts on “Riisinkeitin

 1. Munatonta

  Täytyy sanoa että viimeksi maanantaina mietin että miksi ihmeessä tällaista vekotinta kotona tarvitsisi? Kattilalla kun saa. Tähän toki ehkä kuuluu tiettyyn pisteeseen asti sellainen opiskelijan, kun en tarvitse, enkä ole niin intohimoinen riisinkeittäjä, niin en myöskään ymäärrä tai halua. Tosin turhake jonka itse omistan, on höyrykeitin (tosin ihan vain vanhemmilta saatu) ja se ajaa myös riisinkeitossa asiansa aika nätisti.

  • Riisinkeitin

   Ikivanha viesti, mutta pakko silti vastata. Omassa taloudessa syödään riisiä päivittäin ja yllättäen ko. laite löytyy myös aasiassa lähes jokaisesta taloudesta. Riisit keittimeen, vedet sisään ja laite päälle – riisinkeittimen voi ajastaa valmistamaan riisit haluttuun kellonaikaan ja riisi pysyy laitteessa lämpimänä/syömäkelpoisena usean päivän ajan. Kätevää? kyllä.

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.