Testissä: Nyhtökaura

Kovalla kohulla markkinoille tullut nyhtökaura, on nyt (05/16) pikkuhiljaa yleisesti saatavilla. Kirjoitushetkellä sitä vielä jonotetaan kuin ilmaisia ämpäreitä, mutta tuotanto kasvaa, joten saatavuus paranee.

Nyhtökauraa on tällä hetkellä saatavilla kolmena variaationa: tomaatti, inkivääri ja nude. Valmiiksi maustetut sopivat lämmitettynä erinomaisesti jo ihan sellaisenaankin salaatteihin tai esimerkiksi pitaleivän väliin. Ruoanlaitossa toimii usein parhaiten maustamaton nude versio, ja käsittelenkin tässä ensisijaisesti sitä.

Nyhtökaura

Kun paketin avaa, niin nenään ei tule mitään tuoksuja (tai hajuja) ja nyhtökaura näyttää hyvin lihamaiselta. Kylmänä makutuntuma on hyvin mieto. Se ei oikeastaan sellaisenaan maistu juurikaan miltään. Mutta, etenkin kun tietää mistä on kyse, niin voi aistia viljamaisuuden. Nyhtökauran koostumus on kuivan kiinteä. Purutuntuma on hyvin lihan kaltainen, ja jos ei tietäisi niin uskoisi sen perusteella syövänsä kalkkunaa tai possua.

Hyvin mieto maku tarkoittaa myös sitä, että tuotteessa ei ole sivumakuja, ja se mietokin maku muistuttaa ehkä lähinnä kalkkunaa, jonka joukossa on leipää. Huomattavaa on, että toisin kun monessa valmiissa nyhtölihatuotteessa joukossa ei ole rasvapaloja, jänteitä tai kovettumia, vaan laatu on korkea. Sopivasti repimällä ulkonäkö on saatu muistuttamaan erehdyttävästi nyhtölihaa. Nyhtökaura on sellaisenaan aika kuivaa, joten se kaipaa seurakseen kastiketta, ruokaöljyä tai tilkan vettä. Koska kyseessä on kasvistuote, se säilyy lihaa huomattavasti paremmin  jääkaapissa.

Kyseessä on valmistuote, joten ruuanlaitossa nyhtökaura lisätään ruokaan vasta ihan loppuvaiheessa. Sitä ei kypsennetä vaan lämmitetään, parhaiten se toimii, kun sen paistaa nopeasti. Hauduttamiseen se ei sovi, sillä on riski että se ylikypsyy ja hajoaa.

Koska maku on hyvin mieto, nyhtökaura tulee maustaa aina reilusti ja se reagoikin mausteisiin hyvin. Lopputulos määräytyy sen mukaan, miten nyhtökauran maustaa. Jos maustaa lihamaisesti se maistuu lihalta, kanamaisesti niin kanalta. Lämpimänä ja maustettuna sitä onkin vaikeampi erottaa lihasta, lisäksi se on korkean proteiinipitoisuutensa takia tosi täyttävää.

Nyhtökaura paketti

Hinnasta on ollut jonkin verran polemiikkia, 250g aski maksaa juuri ja juuri alle 4€ (joissain paikoissa 5€), eli on vain hiukan kalliimpaa tai saman hintaista kuin nyhtöliha yleensä. Koska kyseessä on valmistuote on sitä aika vaikea verrata jauhelihan hintaan, mutta sitä väistämättä tehdään. Huomattava on kuitenkin, että nyhtökaura on hyvin riittoisaa, sillä se turpoaa jonkun verran kun siihen lisää nestettä. Pieni pakkauskoko varmaan vähän nostaa hintaa mutta toisaalta pienperheelle on hienoa, että ei tarvii ostaa puolta kiloa kerralla. Tulevaisuus näyttää miten hinta kehittyy, mutta omasta mielestäni hinta/laatu -suhde on  jo nyt kohdallaan.

Nyhtökauran ravintoarvot ovat hyviä ja se on kelpo proteiinin lähde (27 – 31,4 g / 100 g). Asia, joka varmasti ilahduttaa montaa liikkujaa. Nyhtökaura on maidoton eikä sisällä keinotekosia aromivahvikkeita ja rasvatkin ovat pehmeitä. Se ei ole vain lihan korvike, vaan tuote itsesään, joka sopii todella monelle, tämä tekee siitä erittäin monipuolisen tuotteen ja turvallisen valinnan kun ruokittavana on hyvin moninainen porukka.

Mukana Maku ruokablogin nyhtökaura reseptejä:

Nyhtökaura Carbonara

Nyhtökaura-carbonara

Savustettu Nyhtökaura

Savustettu nyhtökaura

Lisää nyhtökaurasta:

Ruoka.fi: Nyhtökaura, mainio vaihtoehto lihalle – näin teet siitä ruokaa helposti ja nopeasti
Kotiliesi.fi: Mitä on pohjolan superfood ja proteiinipommi nyhtökaura?
Suomenkuvalehti.fi: Nyhtökaura ja viisi kovaa kilpailijaa – Tavoite: kasvipohjainen vallankumous
Suomenkuvalehti.fi: Nyhtökaura tulee – näin Reetta Kivelä keksi kauralihan: ”Aika yksinkertaista loppujen lopuksi”

One thought on “Testissä: Nyhtökaura

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.