Saisiko olla kuppi kahvia?

Saisiko olla kuppi kahvia?

Kaupallinen yhteistyö Kaje Oy

Me Suomalaiset rakastamme kahvia ja se on myös tärkeä osa sosiaalista kanssakäymistä. Kokoukset, tapaamiset, perhejuhlat…. alkavat yleensä lauseella ”saisiko olla kuppi kahvia?”. Aikaisemmin kyse oli lähes aina kupista vaaleapaahtoista suodatinkahvia, mutta nykyjään kyse voi olla myös erikoiskahvista.

Itse pidän toki yhä ihan peruskahvista, mutta juon pääsääntöisesti Cafe Latte:a, tykkään kuitenkin paljon siitä että saan testailla monenlaisia kahveja ja en ole siinä yksin. Yhä useampaa kiinnosta, ei vain eri tavat tehdä kahvia, vaan myös eri kahvilaadut ja sekoitukset.

Myös tieto siitä mistä kahvipavut on lähtöisin ja kuinka vastuullisesti ne on viljelty ja paahdettu, on nykyjään tärkeää. Itselleni on myös tärkeä pienetuottajien erikoiskahveissa että kahvin paahtajat ovat intohimoisesti ammattiinsa suhtautuvia ammattialaisia.

Kaje Oy pyysi minua maistelemaan heidän maahantuomia De la Sierra – erikoiskahveja, kyseessä on Ranskassa paahdettua ja vastuullisesti Latinalaisessa Amerikassa tuotettua kahvia. De la Sierra hallitsee koko valmistusprosessia papujen hankinnasta paahtamiseen, näin tiedetään tarkkaan mistä kahvi on lähtöisin ja he voivat maksaa viljelijöille markkinahintaa korkeamman hinnan pavuista.

Paahtimo edustaa mielestäni ”Craft Coffee” tyypistä valmistajaa, jossa käsityön leima on vahva ja koko prosessia kuvaa intohimo lajiin, laadusta ei tingitä ja lopputuloksena on jotain joka erottuu massasta.

El Salvadorissa, De la Sierra omistaa myös itse 40 hehtaarin kahviviljelmän, näin heille on tuttua koko kahvin tekemisen prosessi, papujen kasvattamisesta paahtamiseen. Tilalla he työllistävät 40 ihmistä ympäri vuoden ja sadonkorjuun aikaan he työllistävät 120 ihmistä, mutta se mikä tekee tästä kiinnostavaa on, että palkatessaan yhden jäsenen perheestä, he palkkaavat kaikki perheenjäsenet, sillä ehdolla että heidän lapset käyvät koulua.

Tällä hetkellä heillä on valikoimissa 4 kahvia; Tummapaahtoinen Red Bourbon, vaaleapaahtoinen Castillo Colombia sekä sekoitukset, keskipaahtoiset Blend #1 (Red Bourbon & Caturra) ja Blend #2 (Red Bourbon & Castillo).

Kahvit, jotka Kaje Oy tuo Suomeen, on valmistettu erikseen Suomen markkinoita varten. Kaikki kahvit ovat 100% Arabicaa ja ovat saanet korkeat ”cupping” pisteet (84.25-87). ”Cupping” on Specialty Coffee Associationin (SCA) Arabica kahvipavuille antama laatuluokitus.

Maistaminen

Heti paketteja avatessa olin jo osittain myyty, sillä tuoksut ovat aivan taivaallisia. Kahvissa tuoksu on todella tärkeä, kahvin tuoksu on se, joka saa ”kahvihampaan” heräämään tosissaan ja mielestäni vastapaahdetun kahvin tuoksu on yksi parhaita tuoksuja maailmassa.

Ensimmäisenä maistoin tummapaahtoista Red Bourbon:ia, josta tein espresson. Kahvin maku on hyvin suklainen ja intensiivinen ja koska siinä on vähän makeutta, mutta ei paljon hapokkuutta, se sopii erinomaisesti juotavaksi mustana. Tosin se maistui myös eriomaisesti ranskalaistyylisenä maitokahvina.

Vaaleapaahtoisesta Castillo Colombia:sta tein Cafe Latte:n, johon se sopii erinomaisesti sillä maussa on karamellia ja kermaa, jotka korostaa maidon makua.

Keskipaahteisesta Blend #1:stä tein Americanon (kuin Suomalainen kahvi, mutta tehty espressokoneella), maussa on Red Bourbon lajikkeen syvyyttä, mutta Caturra tuo mukaan myös vähän hapokuutta, eli sopii hyvin juotavaksi kahvimukista, ja on mielestäni hyvin Suomalaiseen makuun sopiva, etenkin jos valmistaa tämän suodatinkahvina.

Keskipaahteista Blend #2:sta kokeilin sekä maidolla että ilman ja maistu kumpaakin hyvin, tämä on hyvä ”moniottelija” eli sopii monenlaisen kahvin valmistukseen.

Yleisesti ottaen kaikissa oli selvästi valmistajalle ominainen makuprofiili, mikä on hyvä asia, sillä se tarkoittaa mielestäni sitä että paahtaja on nähnyt vaivaa, jotta makuprofiili on tunnistettavissa. Oma suosikkini on Red Bourbon, joka ehdottomasti kuuluu parhaimpiin kahveihin, jota olen maistanut (olen oikeasti sitä mieltä, vaikka tämä on kaupallinen yhteistyö).

Ainoa pieni miinus tulee pikkaisen tylsistä pakkauksista, mutta tämä on monen vastaavan ”craft coffee” valmistajan kohdalla sama juttu, pakkaukset ovat käytännöllisiä ja niillä ei hirveästi briljeerata.

Kaje oy myy kahvejaan kuluttajille verkkokaupasaan , mutta myös kahviloille suoraan. (Saatavilla on myös määräaikaistilaus, jossa he toimittavat kahvit kerran kuukaudessa kolmen kuukauden ajan). Suosittelen testaamaan ja tukemaan kotimaisia yrittäjiä. Voit lukea Kaje Oy:stä lisää heidän verkkosivuilla https://kajeoy.fi/ , jossa sijaitsee myös heidän verkkokauppa.

P.S Kuvassa oleva kahvikoneeni on: Sage Barista Express


Seuraa Mukana Maku ruokablogia:

FacebookInstagramTwitterPinterest – TikTok

Kommentoi:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tervetuloa Mukana Maku blogiin, täältä löytyy paljon reseptiikkaa, mutta myös kirjoituksia matkailusta, juomista ja ravintoloista.

Resepteissäni tuon kotimaiseen keittiöön vaikutteita eri maiden keittiöistä mutta valmistan myös tuttuja ruokia sekä perinteisesti että välillä hiukan eri tavalla.