Olutleipä

Jo pikkupojasta asti on mielestäni ollut upeata kun saunassa kiukaalle heitetään pari tippaa olutta, saunan täyttää silloin tuoreen ohraleivän tuoksu. Ehkä siitä inspiroituna olen usein tehnyt leipää jossa yhtenä ainesosan on olut, se antaa leivälle upean aromin ja tekee koostumuksesta ilmavan. Olut antaa usein myös aika kitkerän maun jota on valitettavasti leikattava suhteelisen runsaalla makealla, joten leipä ei ole kovinkaan kevyt. Vaihtelua saa käyttämällä välillä tummaa olutta, portteria tai eri humalatasoisia oluita.

Ohje
  • 3.30 dl olutta (1 tölkki tai pullo)
  • 2 tl kuivahivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • ½  rkl sokeria
  • 2 dl täysjyvä vehnäjauhoja
  • 4 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Sekoita hiiva, hunaja ja sokeri, lämpimään olueeseen (n.40°), anna seoksen seistä n.10 min (hiiva herää). Lisää täysijyvä vehnäjauho, suola ja ripaus pippuria, sekoita tasaiseksi, lisää pikkuhiljaa leivontakarkea vehnäjauho jatkuvasti sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi mutta älä vaivaa sitä, taikina jää tarkoituksella aika löysäksi. Kaada taikina rasvattuun leipävuokaa ja anna kohota noin tunti tai kunnes taikina on lähes tuplaantunut.

Paista 225° uunissa noin 20 min.

olutleipä

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.