Vaivaton hiivaleipä padassa

Yksi suosikkejani kotona leivotuista leivistä on pataleipä jota teen usein, patalevälle löytyy netissä paljon ohjeita ja sitä kutsutaan yleensä maailman helpoimmaksi leiväksi. Ja totta, se on helppo, herkullinen ja vaivaton, mutta otin sen silti haasteena, ”entäs jos ei tarvitsekaan odottaa 12-18 tuntia?” Ajatuksena oli tehdä hiivaleipä jota ei tarvitse muotoilla tai vaivata, jonka kohotusaika on lyhyehkö ja se valmistetaan samoin kuin alkuperäinen pataleipä kuumassa padassa tai kannellisessa uunivuoassa.

vaivaton hiivaleipa padassa

Ohje

 • 5 dl vettä
 • 11g kuivahiivaa (1 pussi)
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • n.8 dl hiivaleipäjauhoja
 • 1 rkl sokeria
 • 1 rkl hunajaa
 • 2 rkl juoksevaa rasvaa
 • 3 tl suolaa

Sekoita hiiva ja sokeri noin 40 asteiseen veteen, anna hiivan herätä 10 min. Lisää vehnäjauho, suola, hunaja ja juokseva rasva, sekoita haarukalla. Lisää vähitellen noin 8dl hiivaleipäjauhoja, taikinan on tarkoitus jäädä reilusti normaalia hiivaleipätaikinaa tahmeammaksi. Peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min (kohoaa voimakkaasti)

Laita pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhoitettu taikina (taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä) taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 30 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

vaivaton hiivaleipa

6 thoughts on “Vaivaton hiivaleipä padassa

 1. Eeva Vetosalmi

  Haluaisin tehdä näitä pataleipiä joka sorttia mutta… Pitääkö padanlämmetä 225 asteessa ja paistua ensin samassa lmmössä? onnistuuko leipä alhaisemmassa lämmössä, sillä omistan 2:si pataa jotka kestää vain 175 astetta. Voisittako vastata minulle. Leipä on tosi hyvää ja haluaisin leipoa , mutta se pata.
  Kiitos vastauksesta. Hyvää syksyä kaikille.

  • Dick Lindertz

   Hei Eeva, uskoisin että 175 astetta riittää mutta kypsymisaikaa tarvitaan varmasti vähintään 10 minuuttia lisää. Loppuvaiheessa kun kypsytetään ilman kantta niin pinnasta ei välttämättä tule niin paahtunut mutta ei silti kannata antaa olla liian kauan ilman kantta ettei leipä kuiva.

   • Eeva Vetosalmi

    Kiitos. kokeilen heti . Ihana nämä teden sivut olen laittanut monta ruokaa ja lepomusta näillä ohjeilla.

 2. Aino Södergren

  Kokeilin tätä reseptiä,mutta jouduin vähän muuttamaan jauhojen kohdalla ,koska minulla ei ollut hiivaleipäjauhoja kotona !Pakko oli heti kokeilla ja käytin pizzajauhoja ja neljänviljan hiutaleita vehnäjauhojen lisänä !Onnistui erinomaisesti ,toki tuli melko tykkyä,mutta varmaan ravitsevaa leipää !!
  Tämä ohje,niin hyvä ja helppo,jotta nyt jäi kaupan leivät hyllylle ja minustakin tuli leipä leipuri ,koska tämä onnistuu minultakin !!
  Nytkin on taikia kohoamassa !!
  Kiitos tästä ihanan helposta ja maukkaasta reseptistä !!

  • Dick Lindertz

   Kiitos! Tämä on hienoa kuulla, kyllä se itse tehty leipä on vaan niin hyvää, ja se tuoksu!!

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.