Brunssisämpylät

Pehmeä vielä hiukan lämmin sämpylä on aamiaspöydän suosikki. Valitettavasti tämä tarkoittaa usein sitä että pitäisi aloittaa leipominen tosi aikaiseen (tai tehdä taikina illalla). Mutta onneksi on olemassa sunnuntaibrunssi jolloin aamiaisruokia saa syödä hyvällä omatunnolla vielä keskipäivälläkin 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä pehmeä sämpylä on parhaimmilla kun sen väliin laitaa ohuelti täytettä. Mutta näitten sämpylöitten väliin voi toki hyvin laittaa myös burgerpihvin tai nakkeja 🙂 Täysjyvä vehnäjauho antaa sämpylöille lisää makua, tuoksua, kiinteyttä ja kuitua.

Ohje
  • 2 ½ dl lämmintä rasvatonta maitoa (n.40c)
  • 1 pussi kuivahiivaa (11g)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 ½ tl suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl 100% täysjyvä vehnäjauhoja
  • ½ dl juoksevaa rasvaa (huonelämmintä)
  • (Karkeita jauhoja koristeluun)

Leipäkoneella: Kaada lämmin maito koneeseen, lisää suola, sokeri, juokseva rasva, jauhot ja kuivahiiva. Käynnistä koneen taikinaohjelma ja anna koneen ajaa taikinaohjelma loppuun.

Käsin: Kaada lämmin maito kulhoon, lisää kuivahiiva ja sokeri, anna seistä 10min. Lisää suola ja juokseva rasva, lisää jauhot pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen kunnes taikina on tasainen. Vaivaa kunnolla käsin tai monitoimikoneella kunnes taikina on kimmoisa ja irtoaa hyvin alustasta tai kulhon reunoista. Anna kohota lämpimässä paikassa 1 tunti.

Kaada valmis taikina leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan ja pyöritä ne tangoksi. Paloittele tangot kummatkin 4 osaan ja pyörittele palat haluamasi muotoisiksi sämpylöiksi. Nostata sämpylöitä lämpimässä paikassa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä vähintään tunti, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan kaksinkertaisia.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 10-12 minuuttia. Ota sämpylät uunista kun pinta on kauniin ruskea. Sivele sämpylöiden pintaa rasvalla ja ripottele halutessasi päälle karkeita jauhoja, jäähdytä leivinliinalla peitettyinä.

Kommentoi:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.